O projektu

Portal Znameniti.hr 2016. godine pokrenule su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa svojom Knjižnicom kao koordinatorom te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba i Državni arhiv u Varaždinu. Jednokratnu financijsku potporu dala je Zaklada Adris 2016. godine u okviru projekta koji je prijavljen pod nazivom Znameniti i zaslužni Hrvati. Cilj je projekta uspostaviti temelj za okupljanje i objedinjeno pretraživanje metapodataka digitalne građe hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova izgradnjom portala Znameniti.hr s digitalnom građom velikana hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života iz različitih zbirki/repozitorija. Svrha je projekta omogućiti veću dostupnost i korištenje nekomercijalnih znanstvenih, kulturnih i umjetničkih digitalnih sadržaja istraživačima i široj javnosti.

U prvoj fazi projekta na portalu su prikupljeni podaci iz zbirka četiriju ustanova koje su ujedno i pokretači projekta, a tematski su vezane uz hrvatskog povjesničara, književnika, političara i bibliofila I. K. Sakcinskog. Potom se pristupilo prikupljanju metapodataka ostalih znamenitih osoba.

U drugoj fazi izgradnje portala projektu su pristupili: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Institut za etnologiju i folkloristiku te Muzej za umjetnost i obrt, a potom još i Centar za ženske studije, ICARUS Hrvatska, Sveučilište u Zagrebu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a surađuju i druge ustanove koje u svojim digitalnim zbirkama/repozitorijima posjeduju vrijedne priloge o znamenitim ličnostima hrvatske prošlosti i sadašnjosti. Očekuje se da će se u projekt uključiti i ostale ustanove te da će opseg i raznovrsnost zastupljenog digitalnog sadržaja rasti iz dana u dan.

Partnerske ustanove (abecednim redom)

Državni arhiv u Varaždinu (DAV)

Digitalni repozitorij

​Suradnici:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

DiZbi.HAZU

​Suradnici:

ICARUS HRVATSKA

web

​ Suradnici:

Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF)

Digitalni repozitorij

Suradnici:

Knjižnice grada Zagreba (KGZ)

Digitalne zbirke

​ Suradnici:

Leksikografski zavod Miroslav Krleža (LZMK)

Online izdanja

​Suradnici:

Muzej za umjetnost i obrt (MUO)

MUO Athena Plus, MUO Partage Plus

​Suradnici:

dr. sc. Vesna Lovrić Plantić – vesna.lovric.plantic@muo.hr

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK)

Digitalne zbirke NSK

​Suradnici:

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

PPMHP

  • Luka Strašek - luka@ppmhp.hr

Sveučilište u Zagrebu

Virtualna zbirka Sveučilišta u Zagrebu

  • dr.sc. Tatijana Petrić - tpetric@unizg.hr

Sponzori

Sponzori